Oloupání vajíčka se může zdát jako snadné. Mnozí z nás zažili situaci, kdy se při domácím vaření nebo pečení potýkali s rozpadajícím se bílkem a nerovnými řezy vajíčka. Nebuďte zklamaní – profesionálové v tom mají své triky. Pokud se chcete naučit olupání vajíčka jako profesionál, níže naleznete osvědčené postupy a tipy.
- Opravdu starší vajíčka
Prvním tipem je oloupat pouze starší vajíčka. Vajíčka starší než 7 dní mají volnější slupku, což při olupování usnadní práci. Proto uložte vajíčka po nákupu do lednice a nechte je odstát minimálně týden.
- Vařte vajíčka správně
Dalším důležitým faktorem je správné vaření vajíček. Hodit několik vajíček do vroucí vody nedostačuje. Nejdříve vodu slijte, přelijte je studenou vodou a opatrně je oškrabněte.
Přidejte sůl a ocet do 3-4 litrů vody a vařte vajíčka na středním plameni.
Pokud chcete mít vajíčko mírně tekoucí, vařte ho 5-6 minut, pro pevnější bílek vařte 8-10 minut.
- Zahřejte vajíčko
Jakmile jsou vaše vajíčka uvařená, odeberte je z horké vody a umístěte do misky s horkou vodou na 10-15 sekund. Horká voda pomůže uvolnit slupku od vařeného vaječného bílku a učiní tak olupování jednodušším.
- Oloupejte vajíčka správně
Teď jsme u toho správného olupování! Ujistěte se, že vajíčka položíte na pevný povrch a lehce je zaklepejte o stůl z každé strany, aby se slupka trochu rozbila.
Oloupejte slupku pod tekoucí vodou a ujistěte se, že se slupka olupuje pod kůrkou a neodlupuje se společně se slupkou. Intuitivně bychom mohli slupku stahovat z obou stran, ale lepší je slupku oloupnout pouze z jedné strany, kdykoli to bude možné. Pamatujte si, že trpělivost je klíčová.
- Skladujte vajíčka
Nakrájejte vajíčka na polovinu a připravte si muffin, salát nebo jiný pokrm s vařenými vajíčky. Pokud vám vajíčko nebylo úplně dokonale oloupané, žádný problém! Vajíčko se bude skvěle hodit jako chuťová přísada do jiných jídel, které potřebují říznou charakteru.
Olupání vajíček může být frustrující – zejména pokud byste chtěli, aby byla dokonale oloupaná. Uplynulo spousty času a neúspěšných pokusů, ale nyní máte k dispozici tipy a triky profesionálů, které můžete vyzkoušet při přípravě neuvěřitelně lahodných vajíček. Začátky mohou být obtížné, ale s trochou cviku a trpělivosti se brzy stanete vajíčkovým profesionálem!